Във Варна откриха поредното издание на Алея на книгата. Тази година в него участват близо 60

...
Във Варна откриха поредното издание на Алея на книгата. Тази година в него участват близо 60
Коментари Харесай

60 издателства вземат участие в „Алея на книгата“ във Варна

Във Варна откриха поредното издание на  " Алея на книгата ". Тази година в него участват близо 60 издателства. Сред специфичните посетители е писателката Теодора Димова.

„ Това е самобитен празник на обединяването, тъй като АБК сплотява издателствата, а те – читателите и създателите “, показа Димова. Тя добави, че тези изложби са едни от дребното моменти на обединяване в нашето общество и би трябвало да ги приветстваме и ценим изключително доста. Писателката изрази вяра, че такива събития ще стартират да се осъществят във всеки български град.

Най-смислената инвестиция е в грамотността, тя има четирикратна възвращаемост, сподели ръководителят на Асоциация „ Българска книга “ (АБК) Десислава Алексиева при откриването на Алеята на книгата.

Най-голямото книжно ревю навън у нас ще продължи до 6 август. На него се показват близо 60 български издателства, а читателите ще имат опция да се срещнат и беседват с родни създатели, измежду които Теодора Димова, Силвия Валентино, Мария Касимова-Моасе, Димитър Кенаров, Иван Ланджев, Марин Бояджиев, Слав Хр. Караславов и доста други.

Основен уредник на Алеята е АБК в партньорство с Община Варна, Фестивален и конгресен център и финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “. В откриването на ревюто през днешния ден се включиха Антония Йовчева, шеф на общинската дирекция " Култура и духовно развиване ", и Георги Венин, шеф отдел в същата дирекция.

Алеята във Варна не е просто едно събитие, а неговата цел е книгите да отидат до хората, сподели още Десислава Алексиева. По думите й тези, които нямат достъп до книгите в всекидневието си, минавайки по Алеята, може би ще посегнат към четиво. Алексиева напомни, че идеята на АБК е грамотността. Според нея, в случай че всеки дом стане парадайс на грамотността, ще бъде реализиран и стопански разцвет. Без читателя книгата е просто предмет, с него може да бъде всичко – да открива светове, да бъде прекарване, мост, транспортен съд, оня фундамент, който ни издига, където желаяме, уточни тя.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР